Ursprunget till karate hittade sin väg till ön Okinawa, och hade inflytande på Okinawas egna stridsmetod, kallad Okinawa-te eller bara te (hand), denna teknik var väldigt enkel men fruktansvärt effektiv och framför allt användes den under många århundraden i verklig strid. Under långa perioder var även vapen förbjudna i Okinawa vilket delvis förklarar den höga graden av obeväpnade stridstekniker.
Influensen som kom till ön var mycket mer utarbetad och impregnerad med filosofiska läror och var en produkt av uråldrig kinesisk kultur. Dessa två ursprung förklarar den dubbla karaktären inom karate – extremt våldsam och effektiv men samtidigt en strikt och stram disciplin och filosofi med tonvikt på ickevåld, fred och ridderlighet.
Karate kunde inte utövas öppet och saknade formella namn. Olika stilar kopplades samman med de områden där de hade sina ursprung och de tre mest betydelsefulla var Shuri, Naha och Tomari.
Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet fanns det två framträdande karatemästare. Den ene var Itosu ifrån Shuri. Den andre var Higaonna från Naha. Det fanns dock betydande skillnader mellan shuri-te och naha-te. De två stilarna representerar olika sätt att uttrycka kraften genom dess olika tekniker, kroppshållning, mekanik, rörelser och andningsmetoder. Men tillsammans bygger dessa två kampstilar en teknisk grund som erbjuder utövaren en livstid av seriösa studier för att verkligen behärska dess tillämpning och uppskatta dess djup.
Förutom att hänvisa stil till område, benämndes ibland till de olika karateskolorna genom att sätta samman namnen på stormästare och katas (formerna) och på så sätt skapa en etikett för den specifika skolan eller katan.
Upphovsmannen till Shito-ryu, stormästaren Kenwa Mabuni (1889-1952) praktiserade till en början under shuri-te mästaren Itosu och fortsatte sedan att studera under naha-te mästaren Higaonna. Kenwa Mabuni var inte bara skicklig i karate, utan praktiserade även med vapen som Bo, Sai, Tonfa, Kama och Nunchaku. Mabuni grundade sin karatestil genom att sätta samman namnen på sina två stora lärare och de japanska tecknen som representerar dem. Det första tecknet som representerar Itosu uttalas SHI och det första tecknet som representerar Higaonna uttalas TO och RYU betyder stil. Kombinationen av de två namnen bildar karatestilen som nu är känd över hela världen som Shito-ryu. Samma idé att kombinera japanska tecken gäller för själva termen Karate-do är sammansättningen av japanska teknen KARA = tom, TE = hand, DO = väg. Den tomma handens väg.
Stormästaren Mabuni var en av få ursprungliga Okinawa-mästarna som introducerade karatekonsten till det japanska fastlandet i början av 1920-talet.
Karate ansågs vara för farligt för att utöva som sport och karateturneringar dök i upp i Japan först i mitten av 1950-talet. Genom att begränsa de tillåtna teknikerna och införa ett poängsystem blev stora turneringar möjliga och sportkarate introducerades i Japan och därefter över hela världen. Reglerna för internationella karatetävlingar, som fortsätter att utvecklas än idag, är formulerade för användning i de mest prestigefyllda turneringarna i världen av World Karate Federation (WKF). Idag är Shito-ryu en av de fyra stora japanska karatestilarna i världen tillsammans med Shotokan, Goju-ryu och Wado-ryu.
Teruo Hayashi (1924-2004) studerade under den store mästaren Kosei Kuniba, som i sin tur studerade under Shito-ryus grundare, Kenwa Mabuni. Hayashi studerade även själv kort under Mabuni, men hans dagliga undervisning kom från Kuniba. Med en hunger efter kunskap tog sig Hayashi även till Okinawa. Teruo Hayashi införlivade sedan sin kunskap och erfarenhet i stilen han grundade, Hayashi-ha Shito-ryu.
Soke Teruo Hayashi 9 dan JKF
Yoshimi Inoue (1946-2016) föddes i Tottori, Japan. Han började sin karateträning i Shito-ryu på Tottori University vid 16 års ålder. Efter examen vid 18 års ålder reste Inoue till Osaka för att träna med stormästaren Teruo Hayashi. Inoue blev Soke Hayashis enda "uchi deshi" vilket innebar att arbeta och träna under hans ledning och så småningom själv bli en instruktör.
Inoue i 40 års åldern
Soke Inoue förblev lojal mot Hayashi-ha under hela Soke Teruo Hayashis livstid och efter en årslång period av sorg efter sin lärares död grundade han Inoue-ha Shito-ryu Keishin-kai 2005. Ett naturligt steg för vår organisations räkning var då att följa Hayashis förtrogne vän Yoshimi Inoue.
Thank you forever, Yoshimi Inoue (1946-2015)
Inoue-ha Shito-ryu
2012 vann både Rika Usami och Antonio Diaz WKF Championships i Paris
Kata: Chatanyara Kushanku - Rika Usami
Kata: Suparimpei - Antonio Diaz
2012 gjorde tidskriften Masters Magazine en längre intervju med Inoue.
Seiza En knästående ställning. Vi sitter korrekt vid öppnings- och avslutningsceremonierna
Sensei Lärare
Shihan Lärarnas lärare - Mästare
Sōke Stormästare
Rei Buga med respekt
Shomen ni rei Buga framåt
Mokuso Blunda
Mokuso Yame Sluta Blunda
Otagai ni Mot varandra
Otagai ni rei Buga mot varandra
Yoi Var redo och uppmärksam
Räkna till tio
Ichi (一) ett
Ni (二) två
San (三) tre
Shi (四) fyra
Go (五) fem
Roku (六) sex
Shichi (七) sju
Hachi (八) åtta
Ku (九) nio
Ju (十) tio
Kihon - grund
Ido kihon - grund i rörelse
Kata - form
Kumite - sparring
Zenkutsu dachi - ställning framåt
Han zenkutsu dachi - halv ställning framåt
Neko ashi dachi - katt ställning
Shiko dachi - fyrkantig/häst ställning
Heiko dachi - fötterna parallellt axelbrett
Heisoku dachi - fötterna ihop
Mawatte - vänd dig om
Jodan - övre del av kroppen
Chudan - mittre del av kroppen
Gedan - lägre del av kroppen
Uke - ta emot/blockering
Gedan barai - nedåtgående låg blockering
Yoko uke - blockera från insidan och utåt
Age uke - stigande hög blockering
Soto uke - blockera från utsidan och inåt
Shuto uke - knivhandsblock
Tsuki - stötande/slag
Oi tsuki - utfallsslag, samma arm som ben fram
Gyaku tsuki - omvänt slag, motsatt arm som ben fram
Kizami tsuki - stöt med främre hand
Uraken - slag med handryggen
Keri spark
Mae geri framåt spark
Mawashi geri rundspark från sidan
Yoko geri sid spark
⬜
🟧 9 Kyū
🟦 8 Kyū
🟪 7 Kyū
🟩 6 Kyū
🟩 5 Kyū
🟩 4 Kyū
🟫 3 Kyū
🟫 2 Kyū
🟫 1 Kyū
⬛ 初段 1:a dan, Shodan
⬛ 弐段 2:a dan, Nidan
⬛ 参段 3:e dan, Sandan
⬛ 四段 4:e dan, Yondan
⬛ 五段 5:e dan, Godan,
⬛ 六段 6:e dan, Rokudan
⬛ 七段 7:e dan, Shichidan
⬛ 八段 8:e dan, Hachidan
⬛ 九段 9:e dan, Kudan
⬛ 十段 10:e dan, Jūdan
Kihon kata ichi - Instruktion
Pinan shodan - Instruktion
Pinan nidan - Instruktion
Pinan sandan - Instruktion
Pinan yondan - Instruktion
Pinan godan - instruktion
Rōhai
Bassai dai - Rika Usami
Seienchin